Het begin...

In 1988 tijdens het carnaval in De Druiventros in Berkel-Enschot bood Heukelommer Wim Verschuren een meier (zo werd een briefje van 100 gulden in de volksmond genoemd) voor een trom.

Daarmee werd hij de trotse eigenaar van het instrument. Hij zei: ,,Nou hebben we de trom, nu moet de rest nog komen."

En zo werd het Heukeloms Hermenieke geboren. (...) Ans Vugs en Jeff en Rob Denissen. "Wij wilden erg graag muziek bij de optocht want het was zo stil als we liepen. Dus nadat Verschuren die trom kocht, werd er een vergadering belegd", vertelt Vugs. "Daar besloten we een muzikaal leider te zoeken. Oefenruimte hadden we al, want we konden terecht in de schuur van Wim Verschuren."

Al snel vonden ze Paul van Loon bereid om hen les te geven. Ad van de Pas kocht vervolgens op de tweedehands markt allerlei blaasinstrumenten en deelde die uit. Vugs: ,,We zaten en iedereen kreeg gewoon wat. Sommigen hadden wel een voorkeur voor een bepaald instrument, maar als je dat niet had, kreeg je er gewoon een."

Sjef Denissen: ,,Toen begon het pas echt; het eerste jaar startten we met noten leren lezen." Hij grinnikt: "Het was net als de lagere school; je moest serieus leren."

De repetities met Van Loon waren, zo herinneren de harmonieleden zich, vaak erg geestig. Van Loon hield wel van een grapje en vond dat het Hermenieke goed moest kunnen lopen en spelen tegelijk, dus had hij hele routes door de stal uitgestippeld waar ze langs moesten lopen. "Daar liepen we dan en vals die eerste keer."

Rob Denissen: " De hoogtepunten van het jaar zijn wel het carnaval en de wijnfeesten."

Het Hermenieke gaat elk jaar naar de wijnfeesten in Duitsland om daar ook op te treden en voor de traditionele ochtendwandeling.

Bij die activiteiten gaat altijd het schrijfblok mee. Daarin wordt geschreven over alles wat de leden meemaken. Dat kan na nachten drank en spelen erg avontuurlijk zijn, zo blijkt uit de tekst: "Mijn tante heeft een olifant en die komt nu voorbij!"

(Bron: Brabants Dagblad 27 augustus 2008 )

 

En toen werd het 2011. Het was er tijdens vergaderingen en repetities al eerder over gegaan; Is de naam "Heukeloms Hermenieke' nog wel van deze tijd? Wordt het niet eens tijd voor een andere naam? Uiteindelijk bleek na stemmen dat een meerderheid wel was voor een verandering van naam. Een aantal weken kregen alle leden de tijd namen in te dienen. Uiteindelijk hadden we een lijst met meer dan 150 potentiele namen. Alhoewel ze eigenlijk niet allemaal potentieel hadden... Een volgende stemronde volgde en uiteindelijk werd tijdens onze slotavond in juni onze nieuwe naam bekend gemaakt; 'VAN HEUKELOM' . Zet er voor wat je wilt. 'Het beste VAN HEUKELOM' 'De gezelligste band VAN HEUKELOM' 'Het Hermenieke VAN HEUKELOM'. Naast de naam is er niets veranderd. Nog steeds oefenen we op dinsdagavond, nog steeds denken wij dat we steeds een beetje beter worden en nog steeds staat bij 'VAN HEUKELOM' gezelligheid altijd voorop!


Cookies helpen ons onze services te leveren. Door onze services te gebruiken, geeft u aan akkoord te gaan met ons gebruik van cookies. OK